Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (2024)

23 november 2023

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (1)

Home » Indonesië » 10 tips voor Jakarta

Een verblijf in Jakarta is voor velen een noodzakelijk kwaad tijdens een rondreis door Indonesië. Je zal niet de eerste zijn die er toevallig een paar dagen verzeild raakt op doorreis naar mooiere oorden. Maar als je er dan toch bent, kun je er maar beter het beste van maken. Toch? Deze tips voor Jakarta helpen je op weg.

Jakarta tips

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (2)

Wat te doen in Jakarta?

Er is geen stad in Indonesië zoals Jakarta. Deze chaotische metropool is berucht om de slechte luchtkwaliteit en het hectische verkeer. Geen reiziger die er voor z’n plezier lang blijft hangen. Zelfs de Indonesische regering wil er vanaf; binnenkort worden alle ambtenaren verhuisd naar de nieuwe hoofdstad, Nusantara op het eiland Borneo. Toch kan het de moeite waard zijn om een dag of twee rond te kijken in Jakarta, al is het alleen maar om meer te leren over de tijd van de Nederlandse overheersing.

1. Kota: duik in de Nederlandse geschiedenis van Jakarta

Jakarta moet het niet hebben van de wereldberoemde bezienswaardigheden, maar voor Nederlanders is het historische centrum verplichte kost. Het huidige Kota was ooit het centrum van Batavia, dat onder bestuur stond van de Nederlandse kolonisten. Het concentreert zich rondom een pleintje, maar heel veel groter is het niet. Rondom het plein vind je een aantal musea en liefhebbers kunnen hier ook een rondje maken op een felgekleurde omafiets.

➞ Jakarta tip: Goedkoop overnachten doe je in dit deel van Jakarta bij Bobobox Pods. Zoals de naam al doet vermoeden, slaap je hier in een zogenoemde ‘pod’. Je hebt keus uit een single of een double pod room.

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (3)

2. Doe een stadswandeling door oud Batavia met een lokale gids

Wil je meer te weten komen over het oude Batavia en de geschiedenis van Jakarta? Ga op pad met een lokale gids en krijg de kans om al je vragen te stellen tijdens een wandeltocht.

3. Bezoek het Historisch Museum van Jakarta

Voor deze tip blijven we nog even in de wijk Kota. In het voormalige stadhuis van Batavia (te herkennen aan de naam Gouverneurshuis op de gevel) kun je namelijk het Historisch Museum van Jakarta bezoeken. Hier leer je meer over de geschiedenis van Batavia en de Nederlandse invloed op Indonesië.

4. Ga lunchen bij Café Batavia

Als je over de drempel stapt bij Café Batavia (ook in Kota), is het alsof je terug bent in het koloniale verleden van Jakarta. Het interieur wordt hier bepaald door zware meubels, kroonluchters en donkere houten vloeren, op de achtergrond klinkt zachte pianomuziek en op de kaart staan bitterballen en erwtensoep. Dit is een van de oudste restaurants van Indonesië en waarschijnlijk ook een van de duursten, maar de gerechten zijn lekker en dat is waar het om gaat.

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (4)

5. Museum Bank Indonesia

Behalve musea bezoeken is er eigenlijk niet heel veel te doen in Jakarta. Wij bezochten bijvoorbeeld ook Museum Bank Indonesia. Dit museum is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Javasche Bank. Dit museum richt zich op de financiële geschiedenis van Indonesië en ook hier had Nederland een aandeel in. Het begint allemaal met de specerijenhandel van de VOC, maar later in de tentoonstelling komt bijvoorbeeld ook de financiële crisis van 1997 aan bod. Ook leuk: je kunt een kijkje nemen in de oude kluizen en is er een overzichtstentoonstelling van vrijwel alle valuta ter wereld.

6. Museum Nasional

Nog een laatste museumtip voor Jakarta. Het Nationaal Museum van Indonesië is zeer uitgebreid en stelt bijzondere schatten tentoon van de prehistorie tot nu. Beeldhouwwerk en prachtig versierde maskers, maar ook gouden sieraden en kleurrijke batik doeken. Als je één museum moet uitkiezen om te bezoeken in Jakarta, kies dan voor deze.

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (5)

7. Onafhankelijkheidsplein van Jakarta

Tijdens een reis naar Jakarta kun je maar moeilijk om het onafhankelijkheidsplein heen. Medan Merdeka is een van de belangrijkste bezienswaardigheden en kun je niet los zien van de hierboven genoemde bezienswaardigheden. De 137 meter hoge obelisk in het midden symboliseert het onafhankelijke Indonesië. Met de lift kun je naar de helemaal naar boven voor een weids uitzicht over de omgeving – mits de weersomstandigheden het toelaten. Indrukwekkend feitje: de bronzen vlam op de top is bekleed met maar liefst 35 kilo goud.

8. Street food eten aan Jalang Sabang

Voor het beste street food van Jakarta moet je op Jalang Sabang wezen. Hier komen alle hoogtepunten van de Indonesische keuken samen: niet alleen typisch Javaanse gerechten, maar ook street food van andere eilanden. Denk bijvoorbeeld aan soto ayam van Surabaya en viskoekjes van Sumatra, maar ook bakso, Indonesische gehaktballetjes, zijn een aanrader.

➞ Jakarta tip: Doe een culinaire tour met een local en proef een aantal van de lekkerste street food gerechten van de stad. Tijdens deze tour neemt een gids je mee langs zijn favoriete adresjes in de stad.

9. Shoppen in glimmende winkelcentra

Teenslippers verloren? Uit je broek gescheurd? Je kunt altijd nog gaan shoppen in Jakarta, want aan grote glimmende winkelcentra geen gebrek. In deze enorme malls vind je alles onder één dak: modewinkels, speeltuinen, bioscopen en goede restaurants. En oja, ook airconditioning. Een tripje naar de mall is daarom de ideale activiteit op een plakkerig hete dag.

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (6)

10. Tip voor een hotel in Jakarta

Je kunt goedkoop blijven overnachten in Jakarta, zelfs de betere hotels zijn uitstekend betaalbaar. Boek bijvoorbeeld een kamer in het Artotel, dat nette kamers en een fijne rooftopbar heeft.

Iets meer luxe vind je bij het Hilton in Jakarta, met een mooi zwembad, fantastische uitzichten vanuit de hotelkamers, fijne bedden en een lekker uitgebreid ontbijtbuffet.

Meer tips voor Indonesië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

  • Tips voor Yogyakarta, het culturele hoogtepunt van Java
  • Van Sumatra naar Lombok: zo plan je de ideale Indonesië rondreis
  • Waarom je de Borobudur zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Indonesië
  • Indonesië: Prambanan tempels bezoeken in Yogyakarta

Reizen naar Indonesië

Bekijk alle tips voor Indonesië

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (7)

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Wat te doen in Jakarta? 10 leuke tips (2024)
Top Articles
20+ Cyber Y2K Outfits to Wear Right Now
How to Sketch: A Guide for Beginners
Antisis City/Antisis City Gym
Menards Thermal Fuse
St Als Elm Clinic
The Potter Enterprise from Coudersport, Pennsylvania
30% OFF Jellycat Promo Code - September 2024 (*NEW*)
Fototour verlassener Fliegerhorst Schönwald [Lost Place Brandenburg]
Tlc Africa Deaths 2021
Tabler Oklahoma
Camstreams Download
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Red Heeler Dog Breed Info, Pictures, Facts, Puppy Price & FAQs
Detroit Lions 50 50
The Rise of Breckie Hill: How She Became a Social Media Star | Entertainment
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Chile Crunch Original
Moviesda3.Com
Toy Story 3 Animation Screencaps
Chelactiv Max Cream
Noaa Ilx
Mahpeople Com Login
Beverage Lyons Funeral Home Obituaries
Never Give Up Quotes to Keep You Going
Jc Green Obits
Uncovering The Mystery Behind Crazyjamjam Fanfix Leaked
A Cup of Cozy – Podcast
55Th And Kedzie Elite Staffing
Feathers
27 Fantastic Things to do in Lynchburg, Virginia - Happy To Be Virginia
Infinite Campus Asd20
Ugly Daughter From Grown Ups
Mosley Lane Candles
Ellafeet.official
Craigslist Central Il
Bt33Nhn
Justin Mckenzie Phillip Bryant
Pitco Foods San Leandro
Chris Provost Daughter Addie
The Complete Guide To The Infamous "imskirby Incident"
That1Iggirl Mega
Toth Boer Goats
Pepsi Collaboration
Nba Props Covers
Shane Gillis’s Fall and Rise
Newsweek Wordle
Jaefeetz
Guided Practice Activities 5B-1 Answers
Florida Lottery Powerball Double Play
Beds From Rent-A-Center
View From My Seat Madison Square Garden
Ark Silica Pearls Gfi
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6071

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.